26 Ocak 2016 Salı

Niğde ve Tarihi Çevreyi Koruma Çalışmaları

Niğde ve Tarihi Çevreyi Koruma Çalışmaları

Aziz Cumhur KOCALAR 
Yrd.Doç.Dr., Niğde Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Şehircilik ABD

1.Uluslararası Kentsel Araştırmalar Sempozyumu
Amasya Üniversitesi

  

                                                   Niğde örnekleri (Cullaz Sok - Taş konak), 2015 

Amasya
24-26. 60.2015

Özet


NİĞDE and HISTORIC ENVIRONMENT CONSERVATION STUDY 

A.Cumhur KOCALAR 
Yrd.Doç.Dr., Niğde Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Şehircilik ABD 

Abstract 

This paper explores some unpublished articles by Niğde University that report on results from researches conducted on with the conservation suggestions for Niğde’s Historical and Cultural Monuments. The articles, however, vary in their definitions and using situations. Mehmet Tunçer, (2000) suggest that some new definitions with the different aspects are more effective than before. Many articles or news define site situations differently and, therefore, offer different results. This paper examines cite research in relation to other researches to suggest that all forms of new model of conservation approachs should be studied in order to fully understand how they influences using situations.

Keywords: 
Historical Environment Conservation, New Approaches in Conservation, Roma Pool, Gümüşler Manastırı, Kemerhisar, Niğde.


NİĞDE VE TARİHSEL ÇEVRE KORUMA YAKLAŞIMLARI 
A.Cumhur KOCALAR 
Niğde Üniversitesi 

Özet 

Niğde yerleşim merkezi ve özellikle Kemerhisar, tarihin farklı dönemlerinin kent kültüründeki mimari özelliklerinin ve sanatının gücünü hala koruyabilmesi ile dikkat çekiyor. Bahçeli kasabasında Köşk Höyük arkeolojik kazılarında, 8 bin yıllık bir yaşamı ortaya koyan çalışmalar (M.Ö. 7250-5500) bulunuyor. Geç Hitit, Bizans, Roma ve Selçuklu dönemlerine ait taşınmaz kültürel varlıklarla birlikte, tarihin farklı katmanlarında görünürlüğe muhtaç eserlerin bölgedeki varlığı da artık eskisinden daha çok merak ediliyor. Kemerhisar'ın suyunu karşılayan ve Kemerhisar'a kadar suyu taşıyan yer altı ve yer üstü su kemerleri, günümüzde bu işlevini yitirmiş durumdadır. Ancak olimpik ölçülere sahip benzersiz Roma Havuzu ile birlikte koruma altına alınmıştır. Niğde, tüm yerleşimleri ve özellikle henüz bilinemeyen yönleriyle birlikte, geçmişe nazaran ilgiyi sürekli hak eder bir potansiyel taşımaktadır. Ancak bu yerleri görmeye gelen yerli ve yabancı turistleri karşılayarak, konaklayabilmelerini sağlayacak tesislere de ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde hızla ve giderek önemi artan kültür ve inanç turizmine yönelik planlama eksikliği nedeniyle, ilin mevcut altyapısı da oldukça yetersiz durumdadır. Bu çalışma, ilde bulunan söz konusu yerleşim alanlarına yönelik; geçmiş süreçte literatürde yer alan çalışmalara dayanarak, güncel saha gözlemlerini ve kullanım hatalarını özetleyen ve yakın geleceğe yönelik olası yıkıcı kararları da en azından önleyici bir tavır içinde kalmak amacı gütmektedir. Ayrıca korumada sürekli önem arz eden yapıcı-eleştirel bir bakış açısını ve yerel ölçekte bütünlükçü bir yaklaşımla buluşturarak, özellikle bu yerleşim alanlarına yönelik disiplinler arası görüşleri almak üzere, öneri şeklinde getirilebilecek çözümleri de gündeme taşıyıp, yeniden canlandırmaya ve tartışmaya çalışıyor. Bu çalışma, Niğde Üniversitesi’nde şehircilik ve mimarlık alanlarında koruma amaçlı başlatılmış olan bazı ön araştırmaların henüz yayımlanmamış makalelerinden alınmış bir derlemedir. Niğde’nin bazı tarihi ve kültürel varlıklarının güncel durumları hakkında hem ön bilgilendirme yapmak, hem de koruma amaçlı yeni öneriler geliştirmeye çalışmaktadır.Çalışmada; Mehmet Tunçer’in eserindeki (2000) koruma önerilerinin geçerliliğini ve uygulanabilirliğini, saha da gözlemlemek mümkün olmuş, edinilen deneyimler çerçevesinde derinlemesine görüşmelerde bu öneriler uygulandığı taktirde, geçmişe nazaran olumlu sonuçlar alabilme olasılığının yüksek bulunacağı öngörülmüştür. Bu çalışma alandaki diğer çalışmalarla birlikte Niğde örneği üzerinden koruma yaklaşımlarının pekiştirilmesini sağlamıştır.

Anahtar Kelimeler:
Tarihi Çevre Koruma, Korumada Yeni Yaklaşımlar, Roma Havuzu, Gümüşler Manastırı, Kemerhisar, Niğde


Atıf:

E24. KOCALAR, Aziz Cumhur. (2015-a). Niğde ve Tarihi Çevreyi Koruma Çalışmaları, 1.Uluslararası Kentsel Araştırmalar Sempozyumu, Amasya Üniversitesi, Amasya, 24-26. 60.2015.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen mesleki görüş ve önerilerinizi ackocalar@gmail.com adresine bildiriniz.

Haberler: MÜLKİYET ve İMAR HAKLARININ AKTARIMI, 2010 ETKİNLİKLERİ

Geçmiş Gözlem ve Okumalar (Blog Listesi)

SOSYAL SORUMLULUK SİTELERİMDEKİ TEMEL İÇERİK:

. Academic IDs (Profiller- List of Publications/Papers&Proceedings)
. İmar haklarının aktarımı (devri) metodolojim
. Taşınmaz haklarına giriş
. Kültür ve Tabiat Varlıkları Hukukuna giriş
. Şehircilik tezlerine genel bakış
. İstanbul mekanından izlenimler
. Yenilenebilir Enerji (Yinelenmeye ironik yaklaşım!)

Tarihi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma

İSTANBUL TARİHİ KÜLTÜREL VE DOĞAL VARLIKLAR, SOSYOLOJİ BOĞAZİÇİ SİTLER Cumhur KOCAL AR

TEZ ŞEHİR ve BÖLGE PLANLAMA KORUMA YENİLEME MSGSÜ YTÜ İTÜ FBE İST DR.Y.MÜH.CUMHUR KOCALAR

YENİLENEBİLİR ALTERNATİF GÜNEŞ, RÜZGAR, BİYOKÜTLE ENERJİ Renewable Energy Cumhur Kocalar TR