Saturday, May 28, 2016

KIYI ŞERİDİ EĞLEN-DİNLEN ALAN DÜZENLEMELERİ VE MEVCUT KULLANIM ÖRNEKLERİ (MERSİN)

KIYI ŞERİDİ EĞLEN-DİNLEN ALAN DÜZENLEMELERİ VE
MEVCUT KULLANIM ÖRNEKLERİ
(MERSİN)
Aziz Cumhur KOCALAR

Niğde Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama, Niğde.
azizcumhurkocalar@gmail.comhttp://azizcumhurkocalar.blogspot.com/

0388 225 4547

1.Kent Estetiği Sempozyumu Bildiri Kitabı
Ulusal Sempozyum

https://www.researchgate.net/publication/325854651_Kiyi_Seridi_Eglen-Dinlen_Alan_Duzenlemeleri_ve_Mevcut_Kullanim_Ornekleri_Mersin

Atıf için teşekkürler...

E21. KOCALAR, Aziz Cumhur. (2016-a). Kıyı Şeridi Eğlen-Dinlen Alan Düzenlemeleri ve Mevcut Kullanım Örnekleri (Mersin), 1.Kent Estetiği Sempozyumu, Samsun, 25-27.Mayıs.2016. 


Samsun


25-27/Mayıs/2016

Özet

Tarihi liman kentinin geçmişte deniz ile olan ilişkisi oldukça güçlüdür. Günümüzde ise kıyı bandı düzenlemelerinde bu tarihsel bellek, kendini pek koruyamamış ve mevcut kullanım örneklemleri üzerinden değerlendirildiğinde ise giderek hızla yok etmiştir. Tarihi kent belleğine ait korunması gereken kültürel miras, kıyı bandından iç kısımlara doğru ilerlenirken, şehrin özellikle merkezi noktalarında tek tük, bazı terkedilmiş sivil mimari örnekleri ile yenilenip canlandırılmayı bekleyen idari binalarda kendini hissettirmektedir. Diğer yandan kıyı şeridi düzenlemelerinde ise, kent estetiğini canlandırıcı bazı hareketli unsurlar özellikle göze çarpmaktadır. (Ör: Park heykelleri, estetik hayvan barınakları, kaykay ve paten amaçlı rampalar vb tarzda seçilen ilgi çekici kent mobilyaları) Bu seçimler ile oluşturulan giderek halkın da benimseyerek kültürel dönüşümüne katkı sağlayan bazı mevcut kullanım örneklerini bu çalışma, öncelikli olarak değerlendirmeye almıştır. Mersin şehri, ayrıca diğer kıyı şehirlerine biraz benzer şekilde hızla kozmopolit hale gelen demografik yapısına karşın son yıllarda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan ve Suriye’den göçüp bu şehre yerleşmiş halkların da oldukça barışık yaşadığı ve kendine özgü ilgi çeken pek çok farklı yanlar barındırmaktadır. Bu çalışma, Mersin şehri için; taşınmaz kültür varlıkları, kent estetiği ve (yüksek katlı) yoğun yapılaşmaların yanısıra, rant yönetimi gibi kuralsız bırakılan konulara da ilgi çekmektedir. Ayrıca ilgi duyduğu sınırlar içinde çevre sorunları ve atık yönetimi ile anıtlar, parklar ve sanat merkezleri gibi sempozyumda öne çıkan diğer bazı konular üzerinden de güncel ve tematik ilişkili değerlendirmeler yapmaktadır. Özetle; tarihi liman şehrinin hızla değişim geçiren kendine özgü çok ilginç ve canlı özellikler taşıdığı gözlemlenmekte olup; artan yoğunlukla birlikte oluşan kentsel sorunlara yönelik olarak acil çözümler beklediği de ayrıca ortaya konulmaktadır.

Anahtar kelimeler:
Mersin ve kültürel miras, yeşil alan ve eğlen-dinlen alan düzenlemeleri, kent mobilyaları, gökdelenler ve yüksek katlı yapılaşma sorunları.



SHORELINES ENTERTAIN-RELAX SPACE ARRANGEMENTS AND
CURRENT USE SAMPLES
(MERSİN)
Aziz Cumhur KOCALAR

Niğde Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama, Niğde. azizcumhurkocalar@gmail.com, http://azizcumhurkocalar.blogspot.com/

0530 0725864.

Abstract

The relationship with the sea in the historic port city in the past is very strong. Today, this historical memory in the coastal zone planning is so failed to protect themselves when assessed through the use of existing samples have been destroyed rapidly increasing. The cultural heritage which has the memory of the historic city must be protected. These buildings are waiting to be felt with last samples which are  the civil and administrative architecture (some of them abandoned) towards the interior of the coastal strip, sporadically in the city central. They must be needed to the revial and the revitalization without the gentrification and also the renewal or the renovation. Some of them needs the restoration. In the other hand, some moving elements of the city are particularly striking aesthetic refreshing in the coastal regulations. (Eg sculptures, aesthetic animal shelters, skateboards and skates for ramps, etc. which are attractive urban furnitures, selected with these style) Some existing used cases for them contribute to the cultural transformation in a gradually way; created with these selections by adopting the public area has taken with this work as a priority consideration. Mersin city is to the somewhat similar way with the other coastal cities in our country rapidly in recent years. But the demographic structure that has become cosmopolitan with the migration especially from Eastern and Southeastern Anatolia and Syria. There is peace between with people settled in this city. The city has attracted its own interest as well. This study is a assesment for the urban estetic of Mersin as a historical port city and also drawing attention to issues such as the immovable cultural heritage, urban aesthetics subjects in parks in the coastal sites, and also (high-rise) constructing with surplus value management. In addition, the natural limits with the other city problems are also important in the environmental issues and the waste management especially with the city planning. In summary; the historical port city is undergoing rapid change. It is being observed very interesting characteristics and unique with lively features. As for the urban problems (the weather and the sea pollution) that are occurring with the increasing intensity, are expected with the immediate solutions.

Keywords: Mersin and cultural heritage, regulations for green spaces and recreation areas, urban furnitures, skyscraper and high-rise construction problems.

Gezi notları:
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne organizasyon için teşekkürler...
GSF desteğiyle gerçekleşen 1.Kent Estetiği Sempozyumu,
Samsun-2016 ve
Unutulamayacak büyükşehir Samsun'dan  izlenimler ile pek yakında

NÜ dönemlik blogta:


  • Ulusal Tarihi mirası
  • Onur anıtı
  • Kent Müzesi
  • BŞB'nin katkıları
  • Tütün Fabrikası
  • 5 km kumsalı
  • Kızılırmak Deltası 
  • Doğal güzellikleri
  • ...

No comments:

Post a Comment

Lütfen mesleki görüş ve önerilerinizi ackocalar@gmail.com adresine bildiriniz.

Haberler: MÜLKİYET ve İMAR HAKLARININ AKTARIMI, 2010 ETKİNLİKLERİ

Geçmiş Gözlem ve Okumalar (Blog Listesi)

SOSYAL SORUMLULUK SİTELERİMDEKİ TEMEL İÇERİK:

. Academic IDs (Profiller- List of Publications/Papers&Proceedings)
. İmar haklarının aktarımı (devri) metodolojim
. Taşınmaz haklarına giriş
. Kültür ve Tabiat Varlıkları Hukukuna giriş
. Şehircilik tezlerine genel bakış
. İstanbul mekanından izlenimler
. Yenilenebilir Enerji (Yinelenmeye ironik yaklaşım!)

Tarihi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma

İSTANBUL TARİHİ KÜLTÜREL VE DOĞAL VARLIKLAR, SOSYOLOJİ BOĞAZİÇİ SİTLER Cumhur KOCAL AR

TEZ ŞEHİR ve BÖLGE PLANLAMA KORUMA YENİLEME MSGSÜ YTÜ İTÜ FBE İST DR.Y.MÜH.CUMHUR KOCALAR

YENİLENEBİLİR ALTERNATİF GÜNEŞ, RÜZGAR, BİYOKÜTLE ENERJİ Renewable Energy Cumhur Kocalar TR