15 Haziran 2012 Cuma

Turizm Baskısından Kaynaklanan Kentsel Dönüşüm Riskleri ve Önleyici Koruma Politikalarına Yönelik Bir Yaşam Döngüsü Perspektifi

"Uluslararası Katılımlı
ŞEHİRLERİN YAPILANDIRILMASI SEMPOZYUMU, KENTSEL DÖNÜŞÜM'2012"

İTÜ Ayazağa-SDKM, İstanbul 26-29 Eylül 2012.

2. Bildiri
Turizm Baskısından Kaynaklanan Kentsel Dönüşüm Riskleri ve Önleyici Koruma Politikalarına Yönelik Bir Yaşam Döngüsü Perspektifi
Aziz Cumhur KOCALAR 1
1
Assist. Prof. Dr., Cumhuriyet Üniversitesi, M.Fak. Şehircilik Dr. / Y.Müh. / İşletmeci (Ph.D. / M.Sc. / B.Sc. / B.A.) Yenişehir mah. 58140 Merkez, Sivas. ackocalar@cumhuriyet.edu.tr , +90 536 392 71 22 http://azizcumhurkocalar.blogspot.com/
 
Bildiri Sunumları

26 EYLÜL 2012 (ÇARŞAMBA)
26 SEPTEMBER 2012 (WEDNESDAY)

(İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi)
(ITU Ayazaga Campus Suleyman Demirel Cultural Center)

1.OTURUM (A SALONU) (ROOM A)
14:20-14:40 Aziz Cumhur KOCALAR   
''Kentsel Dönüşümle İmar Planı Uygulanan Taşınmazlarda Mülkiyet ve İmar Haklarının Aktarımı'' 

2.OTURUM (A SALONU) (ROOM A) 
15:30-15:50 Aziz Cumhur KOCALAR  
''Turizm Baskısından Kaynaklanan Kırsal ve Kentsel Riskler ve Önleyici Koruma Politikalarına Yönelik Bir Yaşam Döngüsü Perspektifi''
http://www.sehirler.itu.edu.tr/index2.html#
BİLDİRİLER

2. Bildiri

Özet
Özet
Geçmişi yansıtan birer kültür mirası olarak gelecek kuşaklara aktarılması gereken kent içi tarihi kültürel ve doğal dokular korunamadıkları sürece, değişim ve mekânsal dönüşümlerle usulca bozulmakta, yok olmakta ya da tahrip edilmektedirler, bu yüzden de gecikilmeden onarılmaları ve yeniden yaşatılmaları yönünde köklü adımlar atılması gerekmektedir.
Bu dokuların kente yeniden kazandırılmaları sorununa; bazı Avrupa ülkeleri başkentleriyle özellikle de, yoğun turist çeken kentlerinde, merkezi ve yerel yönetimlerce işbirliği içerisinde gerçekleştirilen koruma politikaları ve öncelikle teşvik fonlarıyla, ayrıca yerel halkın geçmişten gelen ve çeşitli yollardan pekiştirilen ortak koruma bilinci sayesinde çözümler geliştirilebilmişlerdir.
Avrupa ülkelerinde (Barok: Budapeşte, Prag, Viyana; Rönesans: Roma, Floransa, Venedik; Endülüs: Sevilla, Granada, Cordoba, Madrid), tarihsel dokuları kente yeniden kazandırmak üzere, merkezi ve yerel yönetimler sivil toplumla birlikte, toplumsal kabul gören koruma politikaları geliştirmiş ve uygulamışlardır. Teşvik fonlarıyla da desteklenen bu politikalar yerel halkın da ortak bir koruma bilinci geliştirmesine katkıda bulunmuş ve bu sayede çok yönlü çözümler hayata geçirilebilmiştir.
Ülkemizde, kültür mirası olan tüm tarihi kültürel ve doğal dokularda yapılacak olan koruma uygulamaları turizme paralel ilerletilirken; ortak paydada buluşturulacak bu alanların, birbirini olumlu yönde etkileyebilmesini sağlamak amaç edinilmelidir.
Sivil toplum örgütleriyle birlikte katılımcı projelerde korumadaki riskler bilinciyle, tarihi kent parçalarını daha iyi sahiplenip, bu yönde daha etkin ve uyumlu politikaların hayata geçirilebilmesini sağlamak mümkündür.
Bu çalışma; belirtilen bu konuları gözlem ve bulgulara dayalı göstergeler eşliğinde tartışmak ve turizm baskısından kaynaklanan riskleri belirleyici ve önleyici koruma politikalarına özgü bir yaşam döngüsü perspektifini olgunlaştırmayı konu edinmektedir.
Anahtar Kelimeler: Şehir ve Bölge Planlama, Kentsel Koruma ve Yenileme, Kentsel Tasarım, Kültürel ve Doğal Miras, Kent Ekonomisi, Risk Yönetimi, Kırsal ve Kentsel Riskler, Kentsel Alan Yönetimi, Mimarlıkta Estetik, Turizm Stratejik Planlaması.
Urban Transformation Risks Arising from Tourism Pressure and A Perspective for a Life Cycle about Preventive Conservation Policies
Aziz Cumhur KOCALAR 1
1 Assist. Prof. Dr., Cumhuriyet Üniversitesi, M.Fak. Şehircilik Dr. / Y.Müh. / İşletmeci (Ph.D. / M.Sc. / B.Sc. / B.A.) Yenişehir mah. 58140 Merkez, Sivas. ackocalar@cumhuriyet.edu.tr , +90 536 392 71 22 http://azizcumhurkocalar.blogspot.com/
Abstract
Although the historic urban tissues are the mankind’s invaluable cultural heritage as the withnesses of history and past civilizations, which has to be passed on to the next generation, as a result of the fact that they are not conserved properly, such urban tissues are quietly harmed, seriously damaged if not destroyed; therefore some urgent steps are required to be able to preserve them.
In some European countries(Barok: Budapeşte, Prag, Viyana; Rönesans: Roma, Floransa, Venedik; Endülüs: Sevilla, Granada, Cordoba, Madrid), national and local governments collaborated in developing and implementing conservation policies to reintegrate their historic tissues into the city,  especially in their capitals and touristic cities. These policies are supported primarily by incentive funds, which contributed to heighten the awareness of local people about the preservation of historic tissues and made them a part of solution processes; thus allowed the versatile solutions to emerge.
In our country, all applications on cultural heritage should aim to conserve those historic urban tissues and must be implemented as parallel to developments and changes in tourism, because both sectors have the potential to be mutually benefited from each other.
It is possible to achive to reclaim those historical pieces and urban tissues through developing and implementing effective policies. This has to be done in taking into considerations the risks in conservation and also in collaboration with and the support of the non-governmental civil organizations in the participatory projects.
This study aims to discuss the topic based on the scientific conservations and evidence-based findings, determine the risks arising from tourism pressure, and develop a perspective for a life-cycle of preventive conservation policies that will help to yield effective and coherent policies about the issue.
Keywords: City and Regional Planning, Urban Conservation and Renewal, Urban Design, Cultural and Natural Heritage, Urban Economics, Risk Management, Urban Land Management, Architectural Aesthetics, Tourism, Public Space.




Aziz Cumhur KOCALAR - Kısa Özgeçmişi – 23.Şubat.2013

Mühendislik lisansını 1987 yılında, Yüksek mühendislik lisansını da 1994 yılında almış, ayrıca 1996’da İşletme lisansını da alarak, 2003’e kadar 17 yıl kamu ve özel sektörde bilişim alanı ağırlıklı iş deneyimi edinmiş, 2003-2004 yılları arasında Haliç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinde Uzman/Öğretim Görevlisi olarak, 2005–2009 yılları arasında İTÜ’de Rektörlük Merkez Laboratuarında Akademik Uzman olarak çalışmıştır. 

17 yıl kamu ve özel sektörde, akademik alanlarda ise yaklaşık 1+4+1 yıl (fiilen) 1+2 yıl (doktora öğrencisi ve serbest araştırmacı olarak) toplam 9 yılla birlikte, 26 yıllık bir iş deneyimine sahiptir.

Yrd. Doç. Dr. Aziz Cumhur KOCALAR’ın akademik çalışmalarını içeren dosyasında; Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarına ilave olarak aşağıda kısaca türlerine göre dökümü sunulan;
toplam 20 adet yayımlanan bilimsel eseri ve 20 adet yayına hazır bilimsel etkinliği vardır.

Yayımlanan eserler toplamı 20 tane olup bunlar;
1 adet Uluslararası Makale          (2012)
10 adet Uluslararası Bildiri           (2010-2012)
2    adet Ulusal Makale               (2010)
7    adet Ulusal Bildiri                  (2011-2012) 
     17 adet (B ve E tipi) bilimsel etkinlikte sunulan bildirilerde kitap içi bölümler şeklinde yayımlanmıştır.

Diğer yayına hazır eserleri ise  4 adet  kitap, 2 adet  e-kitap ve 10 adet makale/bildirileri ile 4 adet bazı raporları bulunmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen mesleki görüş ve önerilerinizi ackocalar@gmail.com adresine bildiriniz.

Haberler: MÜLKİYET ve İMAR HAKLARININ AKTARIMI, 2010 ETKİNLİKLERİ

Geçmiş Gözlem ve Okumalar (Blog Listesi)

SOSYAL SORUMLULUK SİTELERİMDEKİ TEMEL İÇERİK:

. Academic IDs (Profiller- List of Publications/Papers&Proceedings)
. İmar haklarının aktarımı (devri) metodolojim
. Taşınmaz haklarına giriş
. Kültür ve Tabiat Varlıkları Hukukuna giriş
. Şehircilik tezlerine genel bakış
. İstanbul mekanından izlenimler
. Yenilenebilir Enerji (Yinelenmeye ironik yaklaşım!)

Tarihi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma

İSTANBUL TARİHİ KÜLTÜREL VE DOĞAL VARLIKLAR, SOSYOLOJİ BOĞAZİÇİ SİTLER Cumhur KOCAL AR

TEZ ŞEHİR ve BÖLGE PLANLAMA KORUMA YENİLEME MSGSÜ YTÜ İTÜ FBE İST DR.Y.MÜH.CUMHUR KOCALAR

YENİLENEBİLİR ALTERNATİF GÜNEŞ, RÜZGAR, BİYOKÜTLE ENERJİ Renewable Energy Cumhur Kocalar TR