Anadolu Coğrafyasında Tarihi-Kültürel-Doğal Varlıklara Yönelik Eğitim Gezileri ile Kent Kimliğini Koruma ve Turizme Katkı
Aziz Cumhur KOCALAR, Cumhuriyet Üniversitesi.
Öz
Yoğun kentleşme baskısı altında bulunan kentlerimizde ilk, orta ve yükseköğrenimde okuyan gençlerimizde aidiyet duyguları yeteri kadar gelişmemektedir. Bu yüzden, özellikle kentsel ve mekânsal algılarını geliştirmek için kültürel tarih ve doğa gezileri gibi çeşitli fırsatlar eğitimde yenilikçi özel çabalar ile birlikte sunulabilir.
Eğitimde aktif öğrenme ancak, yaparak ve yaşayarak mümkün olabilmektedir. Özellikle doğrudan deneyimler hafızada yer ederek, farkındalık kazandırabilir. Buna karşın, hızlı yaşam temposu yüzünden, bir kaç duygumuzu harekete geçirebildiği halde, yediğimiz dünkü yemeği bile unutmamız söz konusu olabilmektedir.
Dolayısıyla erken yaşlardan başlayarak, okullarda artık mekânsal bellek ve çevredeki tarihi, kültürel ve doğal varlıklarla ilişkili bütünsel bir koruma bilinci geliştirilmesi daha çok önemsenmelidir. Buna yönelik olarak, kültür ve doğa gezileri kapsamına, yeni yaklaşımlar ışığında bireysel ve grup halinde katılıma açık, deneyim temelli eğitsel saha uygulamalarının da geliştirilerek eklenebilmesi önemli olmaktadır. Bu çalışma, benzer tür pratikleri hayata geçirmeye yönelik öneri ve tartışmaları kapsamaktadır.
Anahtar Kelimeler:
Kent Tarihi, Kentsel Koruma ve Yenileme, Anadolu Tarihi Coğrafyası, Turizm, Eğitim, Yaratıcı Drama, Şehir ve Bölge Planlama, Bölge Planlama Tarihi, Çevre ve Doğa, Kırsal Alan Planlaması, Toprak Coğrafyası, Yerleşme Coğrafyası, Sürdürülebilirlik ve Enerji
Field Trips Intended for Historical-Cultural and Natural Assets on the Geography of Anatolia for Protection of Urban Identity and its Contributions to Tourism
Abstract
While taking education in the primary, secondary and tertiary education of our young students have not developed enough sense of belonging under the pressure of intensive urbanization in the cities. So that various opportunities as cultural history and nature trips especially for developing their urban and spatial perceptions can be presented together innovated special efforts in education.
Active learning in education, but it is possible by doing and experiencing. Direct experiences especially awareness can be saved by memory. However, because of the rapid pace of life, even if we eat yesterday's dinner, its forgetting may be possible although eating action can be moved a few of our sense. Thus, starting from an early age, in educational context in schools, in the surrounding spatial memory and the historical, cultural and natural assets associated with the development of holistic protection awareness, should be more important now then before.
For this, new approaches are open to participation in the educational field in the light of experience of individual and group-based applications can be added or improved with the concept of culture, history and nature trips, is very important. In this study, for implementing such practices include suggestions and discussions.
Keywords:
Urban History, Urban Conservation and Renewal, Anatolian Historical Geography, Tourism, Education, Urban and Regional Planning, Regional Planning History, Ecology, Creative Drama, Rural Area Planning, Soil Geography, Settlement Geography, Sustainability and Energy, Nature.
Extent Abstract
Numerous amounts of historic, cultural and natural assets in the urban and rural settlements throughout the history of Anatolia cultural geography are available. Most of these assets from generation to generation of our ancestors lived in the settlements, adding value to the identity of the city historical and cultural monuments and often embracing them consists of integrating a unique and rich natural beauty.
...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen mesleki görüş ve önerilerinizi ackocalar@gmail.com adresine bildiriniz.