Tuesday, February 20, 2018

Makale D.2. KOCALAR, Aziz Cumhur. (2012-ç). Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesinde İmar Planı Uygulamalarıyla Sınırlandırılan Mülkiyet ve İmar Haklarının Aktarımı (Transfer of Property and Development Rights Restricted with the Implementation of Development Plans in the Transformation of the Areas under Disaster Risk). Tasarım ve Kuram Dergisi. MSGSÜ, İstanbul. Cilt 8, Sayı 14 (2012). s. 61-75.

D.2. KOCALAR, Aziz Cumhur. (2012-ç). 

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesinde İmar Planı Uygulamalarıyla Sınırlandırılan Mülkiyet ve İmar Haklarının Aktarımı (Transfer of Property and Development Rights Restricted with the Implementation of Development Plans in the Transformation of the Areas under Disaster Risk). Tasarım ve Kuram Dergisi. MSGSÜ, İstanbul. Cilt 8, Sayı 14 (2012). s. 61-75.


UVT

Atıf yaptığınız için teşekkürler.



D.1. KOCALAR, Aziz Cumhur. (2010-d). Koruma Amaçlı İmar Planı Uygulanan Taşınmazlarda Sınırlandırılan Mülkiyet ve İmar Haklarının Değerlendirilerek Aktarımı, Tasarım ve Kuram Dergisi.MSGSÜ, İstanbul. Cilt 6, Sayı 9-10 (2010). s. 71-81.


Özet/Abstract (Atıf/Kaynakça/References): 
http://tasarimkuram.msgsu.edu.tr/index.php/tasarimkuram/article/view/176




Öz 

Kırsal veya kentsel koruma (deniz, kıyı, çevre, yer altı ve yer üstü suları, akarsu, orman, mera, milli park, sit alanları, ören yerleri v.b.), yenileme, dönüşüm ve afet (deprem, sel, heyelan v.b.) önlemlerine ilişkin imar planlarının sınırlandırdığı kamu, özel ve tüzel kişilerin her türlü taşınmaz mülkiyet ve imar haklarının ilişkili tüm haklarla birlikte, belli bir sistematik altında toplanıp, konularına göre birleştirilerek değerlendirilip, yerel yönetimlerce belirlenen alanlara bu somut değerleri üzerinden aktarılması çalışmanın konusudur. 

Ancak, ülke çapında bu uygulamaların kamulaştırma yerine gerçekleştirilebilmesi; aktarım, dönüşüm, imar hakkı gibi kavramların yasal tanımlarının ayrıntılı olarak yapılmasına  bağlıdır. Bu makalede önerilen “Mülkiyet ve İmar Haklarının Aktarımı Modeli”nin, yasal-yönetsel kuramları, ülke düzeyinde koruma amaçlı imar uygulamalarının yanı sıra, tüm afetlere karşı alınacak taşınmazlarla ilgili önlemleri, ayrıca kentsel dönüşüm uygulamalarını da içermektedir. 

Anahtar Kelimeler: 

Şehir ve Bölge Planlama, Kentsel Koruma ve Yenileme, Afet, Risk Yönetimi ve Sakınım Planlaması, Planlamada Nicel Yöntemler ve Modelleme, Mülkiyet ve İmar Haklarının Aktarımı, Kentsel Dönüşüm. 


Transfer of Property and Development Rights with an Evaluation Phase in Immovables Property on which Conservation Development Plan has been Implemented


Abstract 

The each of property and development rights is a subject of private and/or corporate property. These rights are being restricted by development plans in the related applications with the rural (sea, coastal, environment, river, forest, grassland, national park, all the protected areas, etc) or urban conservation and renewal, regeneration. Sometimes, they are limited for the disaster-preventions (earthquake, food, landslide etc). After they gathered all the related rights classified in relation to their subject under a certain systematic should be evaluated. 

Thereby these rights instead of being expropriated should be transferred to other fields that are defined by local governments, according to concrete value. This "Transfer Property and Development Rights Model” which is proposed in here covers widely many different application areas with all development plans as an application tool. 

Keywords: 

City and Regional Planning, Urban Conservation and Renewal, Disaster, Risk Management and Planning of Conservation, Quantitative Methods in Planning and Modeling , Transfer of Property and Development Rights, Urban Regeneration.

Atıf için Referans/lar:
Atıf yaptığınız için teşekkürler.

D.1. KOCALAR, Aziz Cumhur. (2010-d). Koruma Amaçlı İmar Planı Uygulanan Taşınmazlarda Sınırlandırılan Mülkiyet ve İmar Haklarının Değerlendirilerek Aktarımı, Tasarım ve Kuram Dergisi.MSGSÜ, İstanbul. Cilt 6, Sayı 9-10 (2010). s. 71-81.


Özet / Tam
D.2. KOCALAR, Aziz Cumhur. (2012-ç). Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesinde İmar Planı Uygulamalarıyla Sınırlandırılan Mülkiyet ve İmar Haklarının Aktarımı (Transfer of Property and Development Rights Restricted with the Implementation of Development Plans in the Transformation of the Areas under Disaster Risk). Tasarım ve Kuram Dergisi. MSGSÜ, İst. Cilt 8, Sayı 14 (2012). s. 61-75.

Özet / Tam
Tasarım ve Kuram Dergisi'ne teşekkürler.

Tasarım ve Kuram Dergisi'nde koruma amaçlı imar planlarında kısıtlanan mülkiyet ve imar haklarının aktarımı konulu (alttaki yolda-Koruma ile başlayan) ilk (D.1.) makalesi 2010 yılında 2009/2 tez kabulü sonrası yayınlanmıştır.

Cilt 8, Sayı 14 (2012)AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİNDE İMAR PLANI UYGULAMALARIYLA SINIRLANDIRILAN MÜLKİYET VE İMAR HAKLARININ AKTARIMIÖZET
Aziz Cumhur KOCALAR
Cilt 6, Sayı 9-10 (2010)Koruma Amaçlı İmar Planı Uygulanan Taşınmazlarda Sınırlandırılan Mülkiyet ve İmar Haklarının Değerlendirilerek AktarımıÖZET PDF





No comments:

Post a Comment

Lütfen mesleki görüş ve önerilerinizi ackocalar@gmail.com adresine bildiriniz.

Haberler: MÜLKİYET ve İMAR HAKLARININ AKTARIMI, 2010 ETKİNLİKLERİ

Geçmiş Gözlem ve Okumalar (Blog Listesi)

SOSYAL SORUMLULUK SİTELERİMDEKİ TEMEL İÇERİK:

. Academic IDs (Profiller- List of Publications/Papers&Proceedings)
. İmar haklarının aktarımı (devri) metodolojim
. Taşınmaz haklarına giriş
. Kültür ve Tabiat Varlıkları Hukukuna giriş
. Şehircilik tezlerine genel bakış
. İstanbul mekanından izlenimler
. Yenilenebilir Enerji (Yinelenmeye ironik yaklaşım!)

Tarihi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma

İSTANBUL TARİHİ KÜLTÜREL VE DOĞAL VARLIKLAR, SOSYOLOJİ BOĞAZİÇİ SİTLER Cumhur KOCAL AR

TEZ ŞEHİR ve BÖLGE PLANLAMA KORUMA YENİLEME MSGSÜ YTÜ İTÜ FBE İST DR.Y.MÜH.CUMHUR KOCALAR

YENİLENEBİLİR ALTERNATİF GÜNEŞ, RÜZGAR, BİYOKÜTLE ENERJİ Renewable Energy Cumhur Kocalar TR