2 Nisan 2013 Salı

Tasarımdan Projeye, Yapı İnşaat Süreciyle Yaşam Döngüsüne Yönelik, Sürdürülebilir Yapı Denetimi ve Yönetimi Modeli (SYDYM)

Gazi Üniversitesi

Tasarımdan Projeye, Yapı İnşaat Süreciyle Yaşam Döngüsüne Yönelik, Sürdürülebilir Yapı Denetimi ve Yönetimi Modeli (SYDYM)

Sustainable Building Supervision and Management Model (SBSMM) from Design to Project, Life Cycle for Building Construction Period

Aziz Cumhur KOCALAR  [1],    Hidayet TAKÇI  [2]

Öz
“İleri teknolojiye sahip binalar pek çok disiplini ilgilendiren bir uygulama alanı olarak karşımızdadır.” Bu çalışmanın çıkış noktası ve amacı, çok sayıda dinamik parametresi olan bina tasarım, yapım, denetim ve işletim süreçlerine hızlı ve kaliteli bir tarzda yürütülebilecek sorgusal bir süreç denetimi yaklaşımı geliştirmektir.  
Bir yapının ömrü boyunca, maruz kaldığı çeşitli dönemsel veya ansal (kısaca zamansal) dinamiklerin, binanın yaşam döngüsü süreçlerine sürekli etki ederek, farklı dinamikleri tetiklediği bilinmektedir.

İşte yapı düzeninde, süreçleri tıkayan, değişime zorlayan ana noktalardan biri de yapı ile ilişkili bu pek çok disiplini ilgilendirir parametrelerin varlığıdır.

Zamanla özellikle bakım-onarım vb müdahalelerde karar desteği sağlamak amaçlı yapının tüm yaşam süreçlerine dair ayrıntılı sorgulanabilirlik sağlanılması önem kazanır.

O yüzden bu parametreler arasında dinamik ilişkiselliğin kurularak (2 veya 3 hatta 4 boyutlu tapu kaydından hareketle, bu kurgunun artık kent düzlemine kadar taşınılmasının da, artık gerekli hale geldiği çalışmada vurgulanarak) öncelikle; bütünsel bir alt yapının parametrik olarak kurgulanması önemsenmiştir. 

Diğer bir ifade ise yeterli sorgunun yerinde ve zamanında yapılamayışından ötürü, sürdürülebilir bir yapı denetiminin ve işletiminin de söz konusu olamayacağının yeterince açık olmasıdır.
Bundan hareketle de;  zamanla akıllı şehir tasarımının temel birimi olarak yapının; tüm tasarım, yapım ve yaşam süreçlerinin izleneceği, teknik parametrelerin ağırlıklı olarak yer aldığı, veri ambarı ve madenciliği yönelimli “Sürdürülebilir Yapı Denetimi ve Yönetimi Modeli” (SYDYM) isimli alternatif bir dinamik yapı verileri izleme yaklaşımı önerisinde bulunulmuştur.

Anahtar kelimeler:  Bilgisayar Destekli Tasarım, İnşaat projeleri, Veri Ambarı ve Madenciliği, Yapı denetimi ve Yönetimi, Akıllı ve Yeşil Binalar, Şehircilik, Risk Değerlendirmesi, Yapı Malzemeleri, Kalite Döngüsü.

23 mayıs 2013 : Sunulup, bildiri kitapçığında tam metin olarak yayımlanmıştır.


Atıf
E9. KOCALAR, Aziz Cumhur, TAKÇI Hidayet (2013-c). Tasarımdan Projeye, Yapı İnşaat Süreciyle Yaşam Döngüsüne Yönelik, Sürdürülebilir Yapı Denetimi ve Yönetimi Modeli (SYDYM) / [Sustainable Building Supervision and Management Model (SBSMM) from Design to Project, Life Cycle for Building Construction Period],  Akıllı ve Yeşil Binalar Kongresi ve Sergisi Bildiriler Kitabı, (Ed. Doç. Dr. Cüneyt KURTAY, Öğr. Gör. Dr. İdil AYÇAM, Arzu SARIOĞLUGİL),
s. 131-141, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Ankara, 23-24.5.2013. 



[1] Yrd. Doç. Dr. Aziz Cumhur KOCALAR, Cumhuriyet Üniversitesi, Müh. Fak., İnşaat Müh. Bölümü, Merkez, Sivas 
(Şehirci Dr, Yük. Müh., İşletmeci), http://azizcumhurkocalar.blogspot.com, 0536 392 71 220536 392 71 22, ackocalar@gmai.com
[2] Yrd. Doç. Dr. Hidayet TAKÇI, Cumhuriyet Üniversitesi, Müh. Fak., Bilgisayar Müh. Bölümü, Merkez, Sivas.

2 yorum:

  1. Bu yazıyı çok beğendim Ben İstanbul'dan Esra Masko

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. İhtiyaçlarımıza uygun tasarımların oluşmasını kolaylaştıracak tercihlerin artması ve tasarımları yönlendirebilmesi dileğiyle...

    YanıtlaSil

Lütfen mesleki görüş ve önerilerinizi ackocalar@gmail.com adresine bildiriniz.

Haberler: MÜLKİYET ve İMAR HAKLARININ AKTARIMI, 2010 ETKİNLİKLERİ

Geçmiş Gözlem ve Okumalar (Blog Listesi)

SOSYAL SORUMLULUK SİTELERİMDEKİ TEMEL İÇERİK:

. Academic IDs (Profiller- List of Publications/Papers&Proceedings)
. İmar haklarının aktarımı (devri) metodolojim
. Taşınmaz haklarına giriş
. Kültür ve Tabiat Varlıkları Hukukuna giriş
. Şehircilik tezlerine genel bakış
. İstanbul mekanından izlenimler
. Yenilenebilir Enerji (Yinelenmeye ironik yaklaşım!)

Tarihi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma

İSTANBUL TARİHİ KÜLTÜREL VE DOĞAL VARLIKLAR, SOSYOLOJİ BOĞAZİÇİ SİTLER Cumhur KOCAL AR

TEZ ŞEHİR ve BÖLGE PLANLAMA KORUMA YENİLEME MSGSÜ YTÜ İTÜ FBE İST DR.Y.MÜH.CUMHUR KOCALAR

YENİLENEBİLİR ALTERNATİF GÜNEŞ, RÜZGAR, BİYOKÜTLE ENERJİ Renewable Energy Cumhur Kocalar TR